Разрешаване на проблеми при инсталация на SCARM

Ако се натъкнете на проблеми или на съобщения за грешки по време на първоначалната инсталация или при обновяването на SCARM, има голяма вероятност инсталаторът да не е бил свален коректно (изцяло) или някоя друга работеща програма да използва критични системни ресурси и да не позволява коректното инсталиране или обновяване на SCARM.

За да се справите с подобни проблеми, опитайте следното:

1. Изтрийте кеша на браузъра. Ако не сте сигурни как да го направите, можете да видите как става за вашия браузър на адрес How to clear your browser’s cache .

2. Свалете инсталатора на SCARM отново. Отворете www.scarm.info и свалете последната версия на програмата. Уверете се, че свалянето на инсталационния файл е завършило изцяло и без грешки.

3. Рестартирайте компютъра. Това ще изчисти паметта, ще рестартира системните услуги (services) и ще освободи някои критични системни ресурси, които може да са необходими по време на инсталацията на нови програми.

4. Инсталирайте SCARM отново. Стартирайте инсталатора и завършете инсталационния процес.

Забележка
Инсталаторът на SCARM притежава цифров сертификат на името на Milen Peev за версия 0.9.32 и следващи.

Ако все още имате трудности с инсталирането на SCARM, напишете коментар по-долу, описващ вашия проблем и/или съобщението за грешка, за да мога да потърся къде е причината и да предложа алтернативни решения.

Вижте също
Официалната страница за сваляне на SCARM


Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>