Релсите не съвпадат (не се свързват) така, както е показано в даден релсов план

Понякога, когато се опитвате да възпроизведете макет, видян в книга или списание за ЖП-моделизъм, той просто не се получава така, както е показано на картинката или схемата в статията. Защо се случва така? Възможно ли е печатният план да е сгрешен? Или пък SCARM да не изчертава релсите правилно? Едва ли някоя от тези вероятности е вярна, затова нека видим какво можем да направим в такива случаи.

Като пример, ще се спрем на следния реален макет и неговия релсов план по-долу:

Този макет се нарича “Rhenshagen” (мащаб TT 1:120; 1600mm x 800mm) и е описан в книгата с релсови планове “BTTB Gleisplane”. След полагането на релсите в SCARM (от библиотеката с BTTB или Tillig-TT-Std), компютърният чертеж изглежда по следния начин:

Както може да се види, дори и с BTTB релсите, които имат прецизна и добре работеща геометрия, имаме две места където SCARM не може да съедини релсите.
Място #1 е съвсем малък луфт. Въпреки това, имаме още 4 прави релси и стрелка в лявата му част, така, че в реалния макет това несъответствие лесно може да се компенсира с леко разтегляне. Това може да се случи, тъй като съединителите между релсите са достатъчно дълги (около 5mm всеки) и позволяват разтеглянето да стане почти незабележимо и без нарушения в качеството на релсовия път.
Място #2 се явява разместване между кривата релса и стрелката. Това отново не е проблем, защото двете релси са много близо, с правилни срещуположни посоки и имаме няколко криви релси в дясната част, които имат достатъчна естествена гъвкавост, позволяваща да направим безпроблемно свързване в реалния свят.

Но какво да правим когато луфтовете и/или разместванията са по-големи от показаните в примера? Тогава можете да следвате долните правила:

1. Ако имате достатъчно релси, които могат да компенсират луфта/разместването с леко разтегляне или чрез естествената си гъвкавост, свързването ще бъде успешно.

Съвет
Обикновените прави и криви релси (дори и тези с вградена баластрова призма) имат малка, но все пак осезаема гъвкавост на материала, най вече в местата на снадките. За да проверите това, свържете няколко прави една към друга и след това опитайте леко да ги закривите, придържайки ги в двата края – ще видите, че те наистина се огъват, макар и не като истинска флекс-релса. Това обаче не винаги е валидно за стрелките, тъй като те се свързват към 3 или повече други релси и траверсната им скара ги прави доста по-стабилни и неподатливи на огъване.

2. Ако даден луфт на прав участък е по-голям от дължината на половин съединител или ако посоките на краищата на разместени релси не съвпадат, най-вероятно няма да успеете да направите нормално свързване без да “насилите” релсите.

Съвет
Можете да експериментирате като разкачите проблемния участък от трасето в SCARM на някое място и го свържете в другия му край към мястото на луфта или разместването. Така ще видите какво се получава в противоположния край, откъдето първоначално сте го разкачили. Можете също да пробвате с други размери релси или пък с флекс-релси за да опитате да избегнете потенциален проблем на реалния макет.

Общо взето, повечето релсови планове и схеми на макети, публикувани в книгите или списанията за ЖП-моделизъм (особено в по-старите) са създадени първо с реални релси и след това са начертани на хартия. Поради това, често се случва някои от тези планове да не могат да се пресъздадат съвсем точно в SCARM или която и да е друга CAD програма, но това не е проблем и не би трябвало да е повод за притеснение. Ако харесвате оригиналния план, но искате да го промените, започнете в SCARM с тези части от него, които искате да запазите и след това продължете с измененията. Опитайте да избягвате фиксираните релси, като вместо тях използвате флекс-релси (ако са налични в съответната релсова система). Старайте се да спазвате минималните междурелсови разстояния и винаги се съобразявайте с разположението на различните аксесоари и скритите части от макета (като механизмите за стрелки, окабеляването и т.н.) за да няма неочаквани проблеми при полагането на реалните релси.

Ново
От версия 0.9.19 вече има възможност за потребителска настройка на толерансите на свързване между релсите. Обновете вашата инсталация на SCARM ако още не сте го направили и задайте необходимите толеранси за разрешаване на потенциални проблеми с несъвпадащи релси в трасето.

Вижте също:
Как се разкачват и снаждат релси
Как се работи с флекс-релси


Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>