Реки и езера

Една река или езеро на макета създават различно усещане и по-реалистичен облик на цялата сцена. Поради това, представянето на водни повърхности в моделните редактори е от съществено значение.

В SCARM това е реализирано много лесно. Просто трябва да използвате фигурата Многоъгълник и да начертаете формата на реката или езерото.

Съвет
Преди да започнете, погледнете темата Как се работи с фигурите в документацията, ако все още не сте се запознали с нея.

Нека започнем с прост овал, в който има мост в горната средна част.


Сега нека да оформим една река на чертожното поле, която ще тече под моста, след което ще прави завой и накрая ще се влее в езеро. Не се притеснявайте, ако не успеете да направите желаната фигура от първия път – винаги можете да я редактирате в последствие.

Съвет
За да активирате фигурите в панела за избор, отворете списъка с би­блио­теките и изберете позицията “Фигури”, която е последна в менюто.

За да направите първоначалната форма, изберете фигурата Многоъгълник от панела за избор и започнете да поставяте точките с левия бутон на мишката като започнете от червената стрелка на диаграмата по-долу.

Бележка
Точките и стрелките в диаграмата са показани само за ваше улеснение.

Когато сте готови, щракнете с десния бутон на мишката (в позицията на зелената точка от диаграмата) за да затворите контура – ще се покаже прозорецът Характеристики. Въведете следните стойности в съответните полета:

Вертикална позиция = 0
Височина = 1 mm (0.04”)
Цвят >> щракнете за да се отвори прозорецът за избор на цвят и изберете някой от цветовете в синьо
Прилепване на терена към дъното >> поставете отметка

Съвет
Можете да промените характеристиката на дадена фигура по всяко време. Просто я маркирайте, след което изберете командата “Обекти” > “Характеристики” от главното меню.
По същия начин можете да променяте и характеристиките на няколко едновременно избрани фигури.

Сега погледнете реката и езерото, които създадохте и направете промени, ако смятате това за нужно.


Например, можете да промените формата на реката и да я направите по “гладка” с добавянето на още точки и с преместването на вече съществуващите. Също така, можете да добавите “ръкави” с допълнителни фигури и по този начин да направите острови в реката.

Съвет
За да вмъкнете нова точка в многоъгълника, маркирайте фигурата, след което щракнете с десния бутон на мишката върху някоя от страните й и изберете “Вмъкни нова точка” от контекстното меню.
За да преместите съществуваща точка (ъгъл) от многоъгълника, маркирайте я (точката), след което задръжте натиснат левия бутон на мишката върху нея и я преместете.
За да изтриете точка (ъгъл) от многоъгълника, маркирайте я (точката) и натиснете клавиша Delete. Ако изтриването е невъзможно (поради появата на пресичащи се линии след премахването на избрания ъгъл), точката просто ще изгуби селекцията.

Ето го и резултатът с редактираната форма на реката и езерото и с добавени още две фигури, симулиращи “ръкави” и формиращи острови в реката.


Можете да се упражнявате с различни форми, да експериментирате с цветовете както и с другите характеристики, да добавяте малки фигурки в реката за представяне на “бързеи” (вижте по-долу), плаващи парчета и т.н. Ако желаете, можете да започнете отново “на чисто” или пък да си свалите примерния макет от връзката по-долу и да го редактирате самостоятелно.

Вижте също
Как се задават височини и наклони
Как се работи с фигурите

Примерен макет
water-surfaces.scarm


Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>